Ana Tanrıça'ın Doğuşu
Denizler anasının ızdırabı..Hiç kimseden çekmedi Yahweh’in şu denizden çektiği kadar!. Keşke var olanı beğenseymiş de bu denli bölmelere filan kalkıp birsürü savaşa neden olmasaymış. Çok mu kötü olurdu acaba evreni -ilk hali olan kaotik sular şeklinde bırakıp- zaptı rapta almak istemese. Ama durun bir dakika; ilksel yapının kaotik olduğunu kim söylüyor bir düşünün? Sadece Eloah! Diğer başka mitolojilerde affınıza mağruren matriarkal mitolojilerde deniz hep iyiliğin kaynağıdır. Bilirim ki kimileriniz için için bu sözlerime dudak büküp “kim yoğurdumekşi der ki?” diyeceksiniz.“ Deniz ile bir tutulan anaerkil düşünce, tabii ki kendine benkötüyümdemez” şeklinde bir düşünce de geçecek aklınızdan. Ama hatırlayın ki, ilk yaşamdenizde deyim yerindeyse deniz ananın rahminde doğup, oradan toprak ananın bağrına çıkmıştır. Su insanın özü anlayacağınız. kötülük ile eş tutulan su! Bu kötü su veya deniz, tek tanrılı dinler öncesinde birçok iyi veya yaratıcı tanrıçanın kaynağıdır. Örneğin Sümer inancında bile ilksel yaratıcı tanrıça, ilksel bir denizin “derinlerin”tanrıçasıdır. Toprak ve Göğü -hatta tanrılar dahil- her şeyi o doğurmuştur. Şimdi ünlü araştırmacı Joanna Powell Colbert’e kulak verelim: “Antik Babil inancının deniz ejderi Tiamat, birçok folklor, mitoloji ve dinin deniz tanrıçasından başkası değildir. Adları değişiktir bu deniz tanrıçaların: Mari veya Mare, Meri, Mere Ama, Amphritite, Mama Cocha, Thalassa, Sedna, Toyota-Mahime, White ShellWoman, Yemaya, Lamanja ve Stella Maris, Star of the Sea”.Kim mi bu deniz tanrıçaları? İşte birkaç örnek:AFRODİT ANADYOMENE: Adının anlamı “Denizlerden doğan”dır. Sanskritçede aşktanrıçası teriminin anlamı “ambleminde balık olan”dır. Afrodit’in de yunus balığına binmiş birçok resmi vardır.(Monaghan)AMPHRITITE (Yunan): Helenik dünyada inanıldığı halde, Helenizmin yaygınlaşmasından çok önce tapılan bir tanrıçadır. Yunan dini baskınlaştıkça bu tanrıça aslında deprem tanrısı olan Poseidon ile evlendirilmiş, kendi bir deniz kızına ve deniz ruhuna, Poseidon ise denizler tanrısına dönüştürülmüştür. İçlerinde kıymetli taşlar ve derinlerin memelilerini beslediğideniz mağaralarında yaşar.
(Monaghan)BHEARA (İrlanda, İskoçya): Deniz ihtiyarı.Yakışıklı ve genç bir adam ona iyidavramnca genç bir kıza dönüşüp onu ödüllendirir.
GÜZEL HANIM/ WHAHT-KAY (Lummi kabilesi): Temiz göğün kız kardeşi.Uyuyupkalınca Speiden adası oldu.(Clark, Erdoes & Ortiz, Allen).
IAMANJA (Brezilya): Amerikaya köle gemileri ile gelince Yemaya adı lamanja’yadönüştü.Denizin Kutsal Kraliçesi diye tanınırdı.Yerliler yazgündönümünde kayıkları iledenize açılıp suya küçük çiçekler atarak onu onurlandırırlardı.
(Stone, Edwards)ILMATAR (Finlandiya): Dünyayı yarattığına inanılan su anası(Stone)
KWAN YIN (Çin), KWANNON (Japonya): Bir yunus’un üzerinde resmedilen tanrıça.
(Monaghan, Jonson)MAMA COCHA (Peru): Anne deniz.Eski Perunun en eski tanrısı. İnkalarca da tapıldı.Balina tanrıça olarak da görülür ve tüm besinlerin kaynağı oduğuna inanılır.
(Monaghan).MAMI WATA (Gana): Suların kadını.Bir denizkızı şeklinde tahayyül edilir.
MORGANA (İngiltere): Kelt tanrıçası, inanışa göre Avalon’da yaralanan kral Arthur,Morgan tarafından kurtarıldı.Gelecekteki mutlak kral olan Arthur bu gün bile hâlâ onunladinlenmekte.Daha sonra bu öykü Yuvarlak Masa şövalyelerine ve Morgan da kötü MorganLa Fey’e dönüştürüldü.
(Monaghan, Stewart, Mattews).TETIS (Yunan): En eski Helen dini öncesi deniz tanrıçası. Dişi yaratıcı.(Anadolu’nun anaerkil krallığı Truva kurulduğu gün, Truvayı yıkacak katil Aşil’in babası ile evlendirildi).
THALASSA (Yunan): Her şeyin anası.Tetis’in diğer adı.Adının anlamı “deniz”.Dişiyaratıcı.
(Monaghan).YEMAYA-OLOKUN (Kuzey Afrika’nın Yoruba adaları): Denizin anası. Yaratılışın rahmi.Dolunay, denizkızı, insanlığın anlayabileceğinden çok öte bir gerçeklik.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder