1 Ekim 2018 Pazartesi

Tasavvuf ve çakralar..

Tasavvuf eğitiminde de insan nefsinin yedi makama ulaşabileceğinden söz edilir. Bu makamlardan dördüne insanın gayretiyle erişebileceği, diğer üçünün ise tanrı lütfü olarak sunulduğu söylenir. Hermes öğretisinden aktarılmış olan 7’nin önemini Tevrat’taki Tekvin bölümünde, tanrının evreni altı günde yarattığı ve yedinci günde dinlendiği görüşünde de bulmaktayız.
Hermes’in evren modelinde merkezde dünya ve onun etrafında yedi kat gökyüzü vardır. İslam kültüründe bu kürelere Felekler denir. Her kürede dolanan bir gök cismi bulunur. Bunlar sırasıyla: Ay (düşünce), Merkür (soyluluk), Venüs (aşk), Güneş (güzellik), Mars (adalet), Jüpiter (bilim) ve Satürn (aydınlanan bilinç) adlarıyla bilinen gök cisimleri olup, sadece kozmik yapıyla değil, insan yapısıyla da ilişkiliydiler. Altta görülen Hermes’in evren modeli hem Mısır Astrolojisine hem de kadim Yunan Mitolojisine kaynak oluşturmuş, Batlamyus (Ptoleme) sayesinde M.S. 16. yüzyıla kadar varlığını sürdürmüştür.
Bu evren modelinde 7 kat gökyüzünden sonra burçlar ile Küçükayı, Büyükayı takımyıldızları ve kutup yıldızı bulunuyor. En dış küre ise tanrıların ve bütün seçilmişlerin bölgesi olan Gökyüzü İmparatorluğunu barındırıyor. Aynı benzerlik insan yapısına da yansıtılmıştır. Kadim Hint inancına göre insanda 7 adet Çakra bulunmakta ve bunlar enerji çarkları olarak dönmektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder