22 Ocak 2018 Pazartesi

Düşüncelerde kokar..

KO(R)KUNUN KOKUSU var ve Bulaşıyooor!...

Korku ter kokusundan yayılabiliyor

Hollanda’nın Utrecht Üniversitesi’nden Türkiyeli araştırmacı Prof. Dr. Gün Şemin ve ekibi, insanların duygu durumlarını birbirlerine kimyasal sinyallerle iletebildiğini kanıtladı.

Psychological Science dergisinde yayınlanan araştırma, duygusal ifadelerin birden fazla işleve sahip olduğunu gösterdi. 

Örneğin korku sinyalleri başka insanları çevresel tehlikelere karşı uyarmakla kalmıyor, bunlar aynı zamanda duyu organları aracılığıyla hayatta kalmayı sağlayacak davranışları da tetikliyor. 

Araştırmaya göre gözleri açmak veya buna benzer bir korku ifadesi, bizi daha ziyade burnumuzdan nefes almaya itiyor, algılarımızı arttırıyor ve göz hareketlerimizi hızlandırıyor. 

Böylece tehlike arz edebilecek hedefleri daha çabuk fark edebiliyoruz.

Öte yandan tiksinme sinyalleri, başkalarını da potansiyel tehlike taşıyan kimyasallardan kaçınmaları için uyarıyor. Ayrıca reddetmeyle de bağlantılı bu sinyaller, kaşlarımızı indirmemize ve burnumuzu kırıştırmamıza sebep oluyor.

Prof. Gün Şemin ve ekibi, kimyasal sinyallerin sosyal iletişimdeki rolünü araştırırken, ter gibi vücut salgılarındaki kimyasalların hem sinyali gönderen hem de alan kişide benzer süreçleri harekete geçirdiği hipotezinden yola çıktı. 

Prof. Dr. Gün Şemin ve ekibi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kadınlar pısırık erkekleri kokuyla algılayabiliyor.

KORKU VE TİKSİNME…

Profesör Gün ve meslektaşları bu araştırmayla kemo sinyallerin sosyal iletişimi nasıl etkilediğini ortaya koymaya çalıştı. 

Hipoteze göre, vücuttan yayılan ter gibi kimyasallar, benzer proseslerde alıcı-verici gibi çalışabiliyor ve duygusal ifadeler oluşturuyor.

Bu hipotezi test etmek için bir grup erkek denekten korkuyu ve tiksinmeyi tetikleyen 25 dakikalık video izlemesi istendi. Sonra deneklerden ter örnekleri toplandı.

Terlerin birbirine karışması da mümkün olduğunca engellendi. 2 gün boyunca deneklerden sigara içmemeleri, alkol almamaları koku yapacak yiyeceklerden kaçınmaları söylendi. Ayrıca deneklere elbiseler için özel deterjan ve kişisel bakım ürünleri verildi.

KADINLAR BİLDİ

Daha sonra kadınlara ter numuneleri verilerek, yüzlerindeki ifadeler ve göz hareketleri deney boyunca izlendi. 

Araştırmacıların tahmin ettiği oldu ve kadınlar “korku terine” korku dolu yüz ifadeleri, “tiksinme terlerine” de tiksinme dolu yüz ifadeleri ile karşılık verdi.

Araştırma, “Psychological Science” dergisinde de yayınlandı. 

Profesör Gün’e, geçtiğimiz mayıs ayında yürütmüş olduğu üstün nitelikli çalışmalarından dolayı Hollanda kraliyet nişanı verilmişti.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder