PURA HAN Türk ve Altay mitolojisinde At Tanrısı.
Bura Han olarak da bilinir. Şamanların göğe çıkmak için kullandıkları atlara Pura (Bura) adı verilir. Azerbaycan Türkçesinde Bura'dır. Sonraları İslamdaki Burak adlı binek ile özdeşleşmiştir. Bu hayvanlar kurt başlı olarak betimlenirler. Bu atları kendilerine Pura Han getirir. Pura Han ve Puralar şamanı kötü ruhlardan korurlar. Ülgen Han’ın oğludur. Şamanların gökyüzüne çıkmak için kullandıkları, kurt başlı atların adı Puradır. Bu atlar şamanları kötü ruhlardan korurdu. Bur/Pur kökünden türemiştir. Bu kök, at, geyik, deve gibi anlamlar içerir. Bura / burçın (geyik), burcu (parfüm) sözleriyle kökteştir. Buğra sözcüğüyle aynı kökten gelir. Buğra, erkek deve demektir. Porhan (şaman) sözcüğü ile de bağlantılıdır. Altay Türklerinin Tengricilik inancında şamanların Köktengri'ye yükselmek için bindikleri kanatlı atın ismide Puura'dır.
Kaynak: Türk Söylence Sözlüğü
"Her şamanın bir ruhu vardır. Bunlardan biri de “bura” , “bur” , “pur” gibi çeşitli sözcüklerle ifade edilen ve kutlu kabul edilen PURADIR. Geyik anlamında da kullanılır. Geyik boynuzları Şamanların önemli sembollerindendir. Türk mit ve efsanelerinin bir çoğunda, geyiğin peşinden giden ve kutlu bakır, altın veya demir dağdaki mağaradan içeri giren yiğitler orada güzel bir kadınla karşılaşır. Çoğunlukla mit ve masallarda kahraman; dişi bir geyik tarafından maden dağa (demir-bakır-altın dağ) çekilir ve evleneceği güzel kadını burada bulur."
Kaynak: Alparslan Salt
"Şaman adayı, bitkilere ve hayvanlara can veren çok güçlü doğaüstü "anaları" insan kılığında görür."
Kaynak: Michel Perrin - Şamanizm
"Bu tasvirlerin tanrısal içyüzü ise dişil tanrısal gücün tecelli ettirilmesine işaret eder."
"Tanrısal dişil enerji uyanma eğilimine girdiğinde bilin ki kişiye ait ruhsal değişim de başlamıştır."
"Bu ruhsal güçlerin-enerjilerin birleşmesi gerçekleştiğinde, bunu başaran kişinin Kutsal kitaplarda geçen Tanrı elçilerinden hiçbir farkı olmayacaktır! Zira o zatlar bu öğretiyi kendileri gibi olunması için insanlığa sunan kadim ruhsal bilgeler veya erenlerdir"
Malik İlyas Tanrınağı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder