BİTKİLER ' Tehlike ' yi KOKLARLAR! ve HABER VERİRLER!...
Koku sadece Üremeleri için değil Savunmaları için de hayati önem taşıyor.
Bunun en güzel örneğini orman yangınlarından sonra yeniden yeşeren ağaçlık alanlarda görüyoruz.
Tohumlar dumanın kimyasal içeriğinin kokusunu alır ve bu da tohumun çimlenmesini hızlandırır.
Kaybolan florayı yeniden canlandırmanın doğal yolu tamamen bitkilerin koku almasına bağlı.
Bir şeyin kokusunu aldığımızda aslında o şeyin havaya yayılan uçucu kimyasal maddesinin kokusunu alıyoruz ve buna göre tepki veriyoruz.
Bitkiler de kokulara karşı tepki gösterir. Örneğin meyvelerin olgunlaşmasında bitkilerin koku alma yeteneğinin önemli etkisi var. Olgunlaşmış ve olgunlaşmamış iki meyve yan yana bir torbaya koyulduğunda olgunlaşmamış meyvenin hızla olgunlaştığı görülür.
Olgun meyvenin havaya salgıladığı kimyasal madde bu işi gerçekleştirir.
Doğada da bir meyve olgunlaşmaya başladığında etilen hormonu salgılar. Bu kokuyu alan aynı ağaçtaki diğer meyveler, komşu ağaçtakiler, bahçedeki diğer ağaçlardaki meyveler aşağı yukarı aynı zamanda olgunlaşır.
------------------------------------------------------------------------------------
"KÜSKÜT" adı verilen ot,Cuscuta pentagona, bitkiler dünyasının narkotik köpekleri olarak isimlendirilir.
------------------------------------------------------------------------------------
Bu bitki kendi besinlerini sentez etmek için gerekli olan klorofile hemen hemen hiç sahip değildir.Bu nedenle küskütler diğer bitkilerin şekerli öz suyunu emerek yaşamlarını sürdürürler.
Küsküt bitkisinde, faydalanacağı diğer bitkiye dolanmak için koku alma algısı kullanılır.
Cuscuta domates ve buğdayı ayırt edebilir ve bir domates bitkisini tercih edecektir
Bu bitkiler potansiyel kurbanlarını kokularından tanırlar ve bu bitkilere doğru yönelirler. Her kokuyla harekete geçmeyen küsküt, kendisi için faydalı olmayan bitkilerden uzak durmuş olur.
Bütün bitkilerin koku alma algısı vardır ama küsküt bitkisinin diğerlerinden farklı olarak kokulara karşı aşırı hassasiyeti vardır.
------------------------------------------------------------------------------------
Hayvanlar ve insanlarda koku alma işlemi burunda bulunan sensörler vasıtasıyla gerçekleşir.
Bitkiler de ise farklı kimyasalları algılayan reseptörleri bulunur.
------------------------------------------------------------------------------------
1920’lerde Amerikan Tarım Bakanlığı’ndaki araştırmacılar etilen gazını ham meyveye uyguladıklarında meyvenin olgunlaşmaya başladığını görmüşlerdir.
Etilen birçok reaksiyonu düzenleyen ve koklanabilen bir bitki hormonudur.
O günden sonra anlaşılmıştır ki olgunlaşmakta olan meyveler gerekli miktarda etileni absorbe ederler ve sonuçta olgunlaşırlar.
Bu durum homojen şekilde meyvenin olgunlaşmasına neden olmakta, olgunlaşan meyveden açığa çıkan bol miktarda etilen komşu meyvelerin de homojen şekilde olgunlaşmasına neden olmaktadır. Meydana gelen bu olgunlaşma hayvanları meyve yemeye cezbetme açısından da önemlidir. Böylece meyve tohumları hayvanlar aracılığı ile çevreye kolayca yayılır.
------------------------------------------------------------------------------------
Yine ABD'de yüksek YAHUDİ OTU adlı bitki üzerinde yapılan bilimsel araştırma,
bu bitki türünün kokuları ayırt ederek tepki verdiğini göstermiştir.
------------------------------------------------------------------------------------
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder