17 Nisan 2018 Salı

FREGOLİ SENDROMU/ HERKES AYNI KİŞİ

FREGOLİ SENDROMU BİR NÖROLOJİK HASTALIKTIR.

Fregoli Sendromu. Nörolojik  hastalık: Herkes aynı kişi. O kılık değiştirerek gizleniyor. Aslında 

Fregoli delusion olarak bilinir tıp literatüründe. Çok az kişide görülse de son derece rahatsız edici bir nörolojik hastalık olarak kabul edilir. Fregoli Sendromu olarak bilinen bu nörolojik  hastalıksürecinde kişi, tek bir kişinin kılık değiştirerek kendisini takip ettiğini, o kişinin aslında herkes olduğunu düşünür. Sürekli kılık değiştirerek onu takip eden kişi, şüphesiz kötü niyetlidir ve ona kötülük yapmak için uğraşır. Herkesten şüphelenir Fregoli Sendromu yaşayan kişi. Genelde yaşadığının bir nörolojik  hastalık olduğunu bilmez. Her şey son derece gerçektir. Bir kişi kılık değiştire değiştire ona yaklaşmaktadır. Bu kişi herkes olabilir. Nörolojik  hastalık olan Fregoli Sendromu kişinin hayatının bir döneminde gerçekten var olmuş bir kişiye derinden takıntı geliştirilmesiyle oluşmaya başlar. Bu kişi gerçekten de derin izler bırakmıştır. O kişinin cinsiyeti, yaşı fark etmez. Kadın ya da erkek kılığına girmiş olan bu kişi onu her şekilde takip ederek rahatsız etmektedir.

FREGOLİ SENDROMU/ NÖROLOJİK  HASTALIK İLK NE ZAMAN TEŞHİS EDİLDİ?

24 yaşında Parisli bir kadında Fregoli Sendromu yani bu nörolojik  hastalık ilk kez teşhis edilmiştir. Sıradan bir kadın olan bu kişi, o dönemin ünlü tiyatro sanatçısı, Leopold Fregoli’nin kılık değiştirmek suretiyle kendisini takip ettiğini iddia etmiş, üstelik karakola giderek bu kişi hakkında şikayetçi olmuştur.

Aslında Leopold Fregoli gerçekten de kılık değiştirerek bir tiyatro oyununda tipten tipe giren bir kişidir ve onun ismi bu hastalığa adını vermiştir. Leopold Fregoli kılık değiştirmekteki hızlılığı ve üstün başarısı sayesinde Guiness rekorlar kitabına girmiştir. Tek kişilik oyunlarında sadece kendisinin rol almasına rağmen, kılık değiştirmekte gösterdiği maharet sayesinde, herkese tiyatro oyununda daha fazla kişinin rol aldığını düşündürtmekte ustaydı.

FREGOLİ SENDROMU/ NÖROLOJİK  HASTALIK NEDEN OLUŞUR?

İnsanların önyargıları çok güçlüdür. Her ne kadar onları yıkmak istesek de, gördüğümüz imajlar istemeden de olsa bir önyargı geliştirmemize sebep olabilir. Beynimizdeki limbik sistem bu önyargıları yanılsamalar şeklinde alır. Beyindeki bir sorun da fregoli sendromu geliştirir.  Bu nörolojik hastalık son derece güçlü etkilere sahiptir. Durum hem fiziksel hem ruhsal rahatsızlıktan kaynaklanır.

Öte yandan uzman nörologlar, amigdala ve yüz tanımlama sistemlerindeki hasarlar sebebiyle fregoli sendromu oluşumu arasında bir bağlantı olduğunu dile getirmektedir. Lezyonlar fregoli sendromu geliştirmekte, uzun süreli bellekler hasar görerek kişilerin nesneleri ve insanları akıllarında tutmalarını neredeyse imkânsız kılmaktadır. Böylece bir nörolojik hastalık olan Fregoli Sendromu sahneye çıkmakta ve insanın hayatını zehir etmektedir.

Capragas sendromu Fregoli sendromuna benzerlik gösterse de aslında aralarında farklar bulunmaktadır.

Tedavi: Uzun yıllar öncesinde teşhis edilmiş olmasına karşın, az sayıda kişide görülmesi ve bu sendromdan mustarip olan kişilerin pek fazla ortaya çıkmaması olası tedavi yöntemlerini kısıtlayan unsurlar olsa da bazı tedaviler uygulanmaktadır. Fregoli Sendromu/ nörolojik hastalık

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder