Bilim adamları, mikropların da "koku" yoluyla haberleşip
hep birlikte gen değiştirmek gibi kararlar alabildiğini ortaya çıkardı.
İnsan vücuduna girip hastalık yapan bakteri ve öteki mikroorganizmaların,
kendi aralarında kimyasal sinyallerle haberleştikleri ortaya çıktı.
‘Biofilm’ denilen gruplar oluşturup haberleşen mikropların böylece vücutta yaşama şanslarını çok daha fazla artırdığını ortaya çıkaran araştırmayı, ABD’deki Washington Üniversitesi yaptı.
Araştırmayı yöneten William Costerton, tüberküloz ve sistik fibrosis hastası insanların akciğerinde, hastalıklı dişetlerinde, iltihaplı prostatta ve kronik kulak enfeksiyonlarında mikroplar arası iletişime rastlandığını açıkladı ve "Yapay kalp kapakçıları, sonda takılan bölgeler ve kontak lensler gibi vücuda takılan tıbbi cihazlar etrafında da sık rastlanan mikroplar arası haberleşme, kronik enfeksiyonların büyük bölümünden sorumlu" diye konuştu.
Princeton Üniversitesi araştırmacısı Bonnie Bassler ise, bakterilerin nasıl haberleştikleri konusunda önemli ipuçları elde etti.
İki mesaj belirlendi
Bassler’e göre,
mikrop ve bakteriler kimyasal maddeler salgılayıp
bunları koklayarak iletişim kuruyor.
Mikropların bu yolla düzinelerce sinyal verebildiğini belirten Bassler,
iki tanesini de belirledi.
Bunlardan ilki, ‘gruplar halinde koordineli hareket etme’ sinyali.
Diğeri de, ‘topluca gen değiştirme’ mesajı.
Bu iki mesaj sayesinde mikroplar, antibiyotiklere karşı daha dirençli hale gelebiliyorlar.
Ve dolayısı ile bilim adamları şimdi, mikropların haberleşmesini engelleyecek
yeni ilaçlar üretip birçok hastalığı önlemenin peşinde artık . Bu bilgilere paralel olarak da işte hastalık yapıcı bakterilere karşı yeni tedavi yöntemleri:
*** "İletişim kesintisi: Bakteri bir kişiye bulaştığında, bakterilerin kaç türünün olduğunu ölçmek kimyasal işaretlere bağlıdır. Bakteriler sayıca az olurken, herhangi bir hasara yol açmadan bekleyebilir. Ancak sayıları arttığında bir kimyasal işaret bakterilerin saldıracağını haber verir. Bu belirleme yeteneği "quorum sensing" olarak adlandırılır. Bakterilerin birbirleriyle iletişim kurma, dolayısıyla sayılarını kontrol etme ve buna bağlı olarak fizyolojik ve patojenik özelliklerini değiştirme mekanizması olarak tanımlanan Quorum Sensing, Princeton Üniversitesi'nden moleküler biyolog Bonnie Bassler tarafından keşfedildi. Bundan sonra Bassler ve meslektaşları bu süreci engellemenin yolunu aramaya başladılar. Bakterilerin bu iletişim yeteneğini kesmek bu bakterileri etkisiz hale getirecektir."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder