17 Nisan 2018 Salı

DEPERSONALİZASYON. RUH HASTALIĞI. ‘’BU BEN DEĞİLİM.’’

Bu hastalık: beyin hastalığı ve başka rahatsızlıkların semptomları olabileceği gibi genel tanımı bu rahatsızlıktan mustarip olan kişinin kendini bedeni, duygu ve düşüncelerinden kopması bir şekilde kendine yabancılaşması hali olarak kısaca tanımlanabilir. Bu durumda olan kişi kendini bir rüyada ve bedenin tamamen dışında olarak gözlemleyebilir.

Dissosiyatif bozukluklar sınıfına giren Depersonalizasyon bir ruh hastalığıdır. O halde Dissosiyatif bozukluklar için kısaca, hafıza, bilinç, farkındalık,   algılama   bozulmalarını içeren ruh hastalıkları grubunun adı diyebiliriz. Diyelim ki, hafıza ya da algılamalarda bir bozukluk var, tek bir işleyiş sıkıntısı bu rahatsızlığa neden olabilir. Bu durumda kişinin sosyal anlamda sıkıntılı zamanlar yaşayabilmesi kuvvetle muhtemeldir.

 SEMPTOMLARI.

Kişinin kendi bedenini algılaması çarpıktır ve dolayısıyla bir robot gibi kendini görür. Ayrıca sürekli bir rüyadaymış hissiyle yaşar. Kişi aklını kaybedeceğini yahut çoktan delirdiğini farz edebilir. Kimileri için gelip geçici ya da kısa süreli nöbetler bazılarında hayat boyu ve çok daha kronik bir tabloda seyredebilir.  Günlerce sürdüğü gibi senelerce sürebilir. Etkiler kaybolmuş gibi gözükse de tekrar nüksedebilir.

İnsanın hayatını olumsuz etkileyeceği kesindir. Günlük hayat bir anda kabusa dönebilir.

Hastalık Sebepleri.

Bu rahatsızlığın neden olduğuna dair çok fazla bilgi mevcut değilse bile uzamanlar kalıtsal ve fiziksel etkenlerin hastalığın sebebi olduğunu düşünmektedirler. Esasen  bu rahatsızlık, savaş, kaza, suiistimal gibi travmatik olayların tetiklemesi sebebiyle oluşabilir. Genellikle dissosiyatif bozuklukların bu tarz travmalar sonrası ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Yine de dissosiyatif bozukluklar içinde görülen Depersonalizasyon vakaları ender görülen vakalardır.

 Depersonalizasyon/ Dissosiyatif bozukluklar Tanı ve tedavi süreçleri.

Bu tarz bozuklukları teşhis edilmesi için gereken klinik testler maalesef bulunmamaktadır. Yine de hekim röntgen, kan ve idrar testi isteyebilir. Böyle yaparak hastalığın bir ilacın yan etkisinden yahut  biyolojik ve kısa süreli  bir rahatsızlıktan oluşmuş olma ihtimalini eleyerek önünü daha net görebilecektir. Elbette hastanın tıbbi tarihini, aile de böyle rahatsızlık geçirmiş bireylerin saptanması da önemlidir Her ne kadar hastalığa neyin neden olduğu tam olarak bilinmese de, genetik faktörler baş şüphelilerdendir.

Hastalar genellikle depresyonda olduklarını düşünürler. Yahut anksiyete etkisindedirler. Semptomlar yüksek oranda belli bir sürede kaybolur. Fakat aniden nükseden durumlarda hastanın hayatı iyice kötüye gitmeye başladığında tedavi kaçınılmazdır.

 Uygulanan bazı tedaviler:

Psikolojik tekniklerden Psikoterapi, hipnoz, ilaç tedavisi başlıcalarıdır bununla beraber hekimin uygun görmesiyle başka terapilerde uygulanabilir. Örneğin aile ve bilişsel terapiler gibi. Sanat ve musikinin sağaltıcı etkilerinden faydalanan hekimlerde vardır ve yüksek oranda başarı yakalanmıştır.

Kullanılan tedavi yöntemleri sayesinde  depersonalizasyon vakaları çoğunlukla sağaltılır, tedavinin uygulanmaması durumunda depersonalizasyon vakaları şiddetlenebilir.

 Nasıl önlenebilir?

Maalesef  bu rahatsızlık önlenebilen bir rahatsızlık değildir. Tıbbın bu hastalığı önleme çalışmaları sürmekte olsa da şimdilik bu pek mümkün görülmemektedir. Yine de bu rahatsızlıktan şikâyetçi olan kişilerin rahatsızlıklarının daha büyük hastalığa çevrilmeden tedavi olması çok önem arz eder.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder