12 Ekim 2017 Perşembe

Sembol..

FİL SEMBOLÜ

Fil bilinen en pozitif hayvan sembollerinden biridir.
Fil sembolü, batıdan doğuya birçok farklı anlam taşır.
Batıda fil,güzel anıları temsil eder.Doğuda ise sağlamlığın,cennetle arabuluculuğun ve nimetin sembolüdür.
Zorlukları aşmayı, özünüzü hatırlamayı, bilgeliği, hafızayı, güvenirliliği, gücü, aileyi ve arkadaşlığı temsil eder.
Feng Shui de uzun ömür sembolüdür.

Yön:Kuzey
Element:Toprak
Tanrılar:Ganesh, Indra, Siva

Eğer bir hayat ile ilgili kafanıza takılan bir sorun ve ya hastalık mevcut ise fil doğru bir majik adrestir

Öteden beri Asya'da ve Afrika'da egemen güçle ilişkilendirilen fil kuvvet,istikrar ve bilgeliği simgeler. 

Hint ve Afrika mitolojilerinde, bu ağır ve barışçıl hayvan değişik biçimlerde izlenir. Hint mitolojisinde Buddha, dünyaya beş yüz elli gelişinden birinde de fil kılığına bürünür. Himalaya Dağları’nda fillerin kralı olur ve iki fil karısı vardır 

Fil, Budizm’i benimsemiş topluluklarda hatta Türkler gibi daha sonra İslamiyet’i kabul etmiş topluluklarda dahi hükümdarlığın debdebe ve ihtişamının, gücünün ve kuvvetinin sembolü olmuştur. Buna bağlı olarak enerjinin, zekânın ve basiretin sembolü olarak görülmüştür.

Budizm’de aslan, fil, at ve boğa simgeleri Buda’nın üstün öğreticilik vasıflarıyla alakalıydı.

Beyaz fil saflığın, iyi niyetin ve sadakatin timsali olarak Uygur duvar resimlerinde tasvir edilmiştir.

İslamiyet'te fil vakası olarak bilinen olay Kuran-ı Kerimde El-Fil suresinde anlatılmaktadır. 

Yemen hükümdarı olan Ebrehe, Kabe’yi yıkmak amacıyla Mekke’ye yola çıkmış ancak Kabe’ye doğru yönlendiği vakit o ana kadar sahiplerinin emrine sadıkça uyan filler yola devam etmemek için direnmişler. Allah gökten kuşlar göndermiş, bu kuşlar pişmiş topraktan tuğlalar atarak filleri ve Ebrehe’yi bozguna uğratmışlar. Bu olayın yaşandığı yıl aynı zamanda Hazreti Muhammed’in doğduğu yıl olarak bilinir ve fil yılı olarak adlandırılmıştır. 

Özellikle Hint ve Çin kültürlerinde fil uzun süre yaşayan, ve yaşıyla birlikte de büyük bir erdeme sahip olan bir hayvan olarak görülür. Her zaman bir güç, erdemlilik, olumluluk ve şans simgesi olarak kabul edilen file "7 tane fil biblon olursa evin olur" şeklindeki batıl inanç, çok eskilere dayanır. 

Çin ve Hindistan'da da insanlar şans getirsin ve kötülüklerden korusun diye, evlerinin kapısına veya raflara fil "totemleri" koyarlar.(Bu, 7 sayısının uğurlu sayılması inancının birleşmesi gibi birşey olmalı)

Budist inanışa göre, Buda’nın doğumundan önceki gece, annesi rüyasında lotus taşıyan bir beyaz fil görmüş. aslında saf beyaz değil, soluk tenli bu fillerden birine dokunmanın, Budistlerin aydınlanmaya ulaşmasına yardımcı olabileceğine inanılıyor.

Bir beyaz fil bulunduğunda, kral bir fermanla ona kraliyet fili ünvanı verir; çünkü krallığa şans ve refah getireceğine inanılır.
Hindu tanrısı Ganesha; göbekli, sarı veya kırmızı, dört kollu ve fil başlı tasvir edilir.
Ganeşa'nın büyük fil kafası bilgiyi, aklı, irfanı temsil eder. 
Bir ağacı dibinden sökebilecek kadar güçlü, bir iğneyi yerden kaldırabilecek kadar duyarlı ve esnek olan fil hortumu, dış dünyanın getireceği zorlukları göğüsleyebilecek gücü, iç dünyanın süptil katmanlarında keşfe çıkabilecek kıvraklık ve hassasiyeti sembolize eder. Bedeninin duruşu, hortumunun kıvrık oluşu, yaradılışın sesi OM'un tasviridir.
Afrika'da ise bazı kabileler, fil avı sırasında filin üzerine mızrak atarken, bir yandan da file; kendilerini öldürmemesini ve kendisinin çok güçlü olduğunu söylerler. Fil öldürülünce, ölümünün ona bir kaza olduğu söylenir ve ondan özürler dilenir. Filin hortumu da ölümünden sonra büyük bir törenle gömülür 
Taylandda beyaz fil kutsal sayıldığından, öldürülemez, satılamaz ve hatta başkalarına da devredilemez.Tayland'ın milli sembolüdür ve dikkat edilirse tayland haritasının da fil başı şeklinde olduğu görülür. 
Dövme olarak ise fil: Ilımlılık,sefkat ve sonsuzlugun sembolüdür.
Bu zeki, munis, itaatkar hayvanlar bugün sirklerde eğitilerek çeşitli şaşırtıcı oyunlar yaptırılmaktadır.Sirklerde kullanılan filler, küçük tip Asya türleridir. 
Afrika filini insana alıştırmak oldukça zor olmasına rağmen Hindistan filleri rahatlıkla evcil hale getirilebilmektedir. 
Hatta Hindistan'da küçük çocuklara dadılık ve bekçilik yapan filler bile vardır. Dışarı çıkacak olan yerli Hintli kadın, çocuğunu bahçedeki filin yanına getirip bırakır. Filin gözetiminde çocuk bahçede rahatça oynar. Fil orada olduğu müddetçe başka bir hayvan da gelip çocuğa zarar veremez. Filin onu ezmesi, çiğnemesi korkusu da yoktur. Hayvan evin bir ferdi gibidir.

(Derlenmiştir)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder