' Dünyanın bir ilksel yumurtadan meydana geldiği *efsanesi '
Bu ,yaratılışa ait sadece Orfik öğretinin mitlerinden biri olmakla kalmayıp aynı zamanda Mısır, Polinezya, Japon, Peru, Hindistan, Fenike, Çin, Finlandiya, Orta Amerika, Fiji ve Slav tradisyonları için de geçerlidir.
Pek çok kahramanın da doğum yoluyla değil, yumurtadan çıktığı söylenir, örneğin Dioscuri Castor, Pollux ve Güney Kore’nin kadim bir efsanesinde olduğu gibi.
Yunan’da Orfik Öğreti’de yumurta;
hayatın gizemidir, yaratılış ve yeniden diriliştir.
Yine Kozmik Yumurta’nın etrafındaki Ouroboros dairesine "Cronos" adı verilir ve Pisagor tarafından evrenin psişesi olarak tanımlanır.
Cronos Gereklilik ile ve aynı zamanda evrende dairesel hareketle ilişkilendirilir; dolayısıyla zaman ve İnanç ta birer daire olmaktadır.
Orfik inanışa göre, Kozmik Yumurta çatladığında, içinden, “ilk doğan” anlamında Protogonus ortaya çıkar.
Protogonus, Phanes (ışığın tanrısı), Erikapaeos (güç), Metis (akıl) gibi adlarla da bilinir. Protogonus, “hayat verici aşk” olarak, ayrıca Eros ile de özdeşleştirilmiştir.
( Orfik inanca göre insan iyilikle kötülüğün karışımı olan bir varlıktır,ruh öldükten sonra başka bedene geçer.Ruh ancak dinsel tapınış ve inzivaya çekilmekle arındırılabilir. Orfik inanca göre tanrı olarak kabul edilen bir hayvanın yenmesiyle o eti yiyenler tanrılaşır. Çok eski dinlerde buna benzer inanışlara rastlanmaktadır. Orfizm klasik ilkçağda Anadolu'da pek fazla tutunamamıştır. Çünkü Anadolu düşüncesi tamamen bilimsel eğilimdedir. Bu inanç sistemi daha çok Yunanistan'da tutunmuş Dionysos mistisizmi ile birleşerek derin bir kök salmıştır)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder