20 Mart 2018 Salı

Bedenlenmeye hazır mısınız.Gelecekte gelecek bir gün ve yeni bedenlermiz olacak..

2045 yılında zihin aktarma yoluyla biyolojik vücuttan mekanik/sanal vücuda geçerek ölümsüz olabileceğimiz söyleniyor. 

Fütüristik filmlerde gördüklerimiz birer birer gerçekleşebilir. Düşündürücü!

Dmitry Itskov adındaki internet medya şirketi sahibi Rus milyarder, 2045'te insan beynindeki bilgilerin insansı robotlara yüklenmesiyle sonsuza kadar yaşanabileceğini söylüyor.
Dmitry Itskov adındaki internet medya şirketi sahibi Rus milyarder, 2045'te insan beynindeki bilgilerin insansı robotlara yüklenmesiyle sonsuza kadar yaşanabileceğini söylüyor.
Fütüristik filmlerden alışık olduğumuz böylesine önemli bir konu gerçek olursa insanlık tarihinin en büyük buluşu olacak. Ne de olsa ölümsüzlük vaadinden bahsediliyor.

'2045 Initiative' isimli projesinde nörologlar, robot mühendisleri ve insan bilinci araştırmacılarından oluşan 100 kişilik ekip yer alıyor. Yani ciddi ciddi çalışmalar yürütülüyor.

Aslında kendisi 'zihin aktarımı' yerine 'benlik aktarımı' demeyi tercih ediyor. Çünkü hafıza depolamaktan çok kişiliğin de aktarılması anlamına geliyor.

Itskov'un bildiği bir şeyler var ki bunun gerçekleşme ihtimalini yüzde yüz olarak gösteriyor.
Itskov'un bildiği bir şeyler var ki bunun gerçekleşme ihtimalini yüzde yüz olarak gösteriyor.
2012'den bu yana ara ara bu projenin ismini duyuyoruz. Daha fazla yatırım almak için dünyanın en zengin 1266 insanına bu teknolojiyi satın alma teklifinde bulunmuştu.

İlk kez bahsettiği zaman yine delinin biri çıkmış konuşuyor diyenler olsa da proje Google'dan destek buldu. Hatta Stephen Hawking de teoride beyni bilgisayara kopyalamanın mümkün olduğunu belirtti. Ayrıca Arizona Üniversitesi Nörobilim insanı Charles Higgins de böyle bir transferin mümkün olduğunu belirtmişti.

Bu da demek oluyor ki projede gerçekten ışık var ve ölümsüzlük hayal olmayabilir.

Görünen o ki 30 yıl sonra yaşlandığımızda ölümsüzlüğü tercih etme imkanımız olacak. Peki, gerçekten uygulamaya geçerse zihnimiz mekanik bedenlere aktarıldığında ne gibi durumlarla karşılaşırız?
Görünen o ki 30 yıl sonra yaşlandığımızda ölümsüzlüğü tercih etme imkanımız olacak. Peki, gerçekten uygulamaya geçerse zihnimiz mekanik bedenlere aktarıldığında ne gibi durumlarla karşılaşırız?
1. Öncelikle 2045'te dünya nüfusunun 11 milyarı bulması bekleniyor. Talep karşılanabilecek mi? Daha da önemlisi fiyatı ne kadar olacak?
Öncelikle 2045'te dünya nüfusunun 11 milyarı bulması bekleniyor. Talep karşılanabilecek mi? Daha da önemlisi fiyatı ne kadar olacak?
Tahmin etmesi zor değil. Muhtemelen herkesin satın alabileceği kadar ucuz olmayacaktır. Sonuçta bir robottan bahsediyoruz.

Sadece zenginlere yönelik olursa ölümsüzlük gibi bir imkanı herkes elde etmek isteyecektir. Ölmemek için bu hakka sahip olmak isteyenler daha fazla para kazanmak uğruna akıl almaz şeyler yapmayı göze alabilirler.

2. Yoğun talebin yaşanacağı ilk yıllarda fiziksel engelliler için denemeler yapılması muhtemel.
Yoğun talebin yaşanacağı ilk yıllarda fiziksel engelliler için denemeler yapılması muhtemel.
Avatar filminde olduğu gibi tekerlekli sandalyedeki biri başka bir bedene geçebilir.

3. Yine ilk yatırımlarla hastanelere kurulan sistem sayesinde ölmek üzere olan kişiler zihin transferiyle kurtarılabilir.
Yine ilk yatırımlarla hastanelere kurulan sistem sayesinde ölmek üzere olan kişiler zihin transferiyle kurtarılabilir.
Vücut ölür, zihni başka bedende hayat bulur. Böylece hastalık, kaza gibi durumlar nedeniyle ölenlerin sayısında büyük azalmalar olur.

4. Bir diğer öncelik ise yaşlılara verilecektir.
Bir diğer öncelik ise yaşlılara verilecektir.
Ölümsüzlüğü kıl payı yakalayan nesil olarak anılabilirler. Şu anda 40'lı yaşlarında olanlar diyebiliriz.

5. Ölümsüzlüğün mümkün olduğu ortaya çıkınca dinlere olan inançta sarsılmalar olur mu?
Ölümsüzlüğün mümkün olduğu ortaya çıkınca dinlere olan inançta sarsılmalar olur mu?
Dünya'ya bir göktaşı çarpmadığı ya da benzer bir felaket yaşanmadığı sürece en azından yaşlılık nedeniyle ölmek tarihe karışacak.

Doğal olarak insanlar ikilemde kalacaktır; ölümsüzlüğü tercih edersem dine karşı gelmiş olur muyum?

Bu konunun büyük tartışmalar yaratacağı kesin.

6. Robotlaşmayı tercih edenlerin sayısı ciddi boyutlara ulaştığında toplumsal sistemin değişecek olması.
Robotlaşmayı tercih edenlerin sayısı ciddi boyutlara ulaştığında toplumsal sistemin değişecek olması.
Düşünsenize, 800 yaşına kadar yaşamanız mümkünken emeklilik sisteminin 60'ta kalması beklenemez. Bunun gibi çok önemli yapılanmalar meydana gelecektir.

7. Hastalıkların sona erip, yerine teknik arızaların gelecek olması.
Hastalıkların sona erip, yerine teknik arızaların gelecek olması.
Artık "şu kadar ömrün kaldı, kansersin, AIDS'sin, gripsin." gibi sözler de tarihe karışacak. Bunların yerine "kablo temassızlığı, aşırı ısınma" gibi problemlerle baş etmek zorunda kalmamız muhtemel görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder