16 Temmuz 2018 Pazartesi

Ölmeyi seçmek:Harakiri.

Bir ulusun simgesi haline gelen intihar şekli harakiri kelimesini bir yerden işitmişizdir. Bu kavramın çarpıcı ve rahatsız edici detaylarını aktarmaya çalışacağım..
Harakiri aslında argo bir kelimedir. Bu ayinin tamamı seppuku olarak adlandırılır. Harakiri ‘’karnı yarmak’’ anlamına gelir ki bu kaba bir tabirdir. Seppuku daha doğru bir tanımdır. Feodal Japonya’ da samuraylar arasında çok yaygın olan bir ritüeldir. Bilindiği üzere Japonlar onurlarına çok değer verirler. Savaşta yenilen samuraylarda onurlu bir şekilde ölmeyi temsil ettiği için seppuku yaparlardı. Yalnız böyle bir zorunlulukları da yoktu. Ancak yine de yaygın olarak yapılmaktaydı. Yaklaşık 1000 yıllık bir gelenektir Seppuku. Savaş halinde olan iki klandan yenilen tarafın liderinin seppuku törenini gerçekleştirmesi belgelenmiştir ve bu belgeler 1180 yılına dayanmaktadır.

Seppuku yapacak kişi hazırlıklarında sırasıyla banyo yapar, güzel şekilde giyinir (bazı kaynaklar da beyaz giyinildiği de yazmaktadır) ve en sevdiği yemeği yer. Yine zorunlu olmamasına rağmen eğer samuray isterse kendi yazdığı veda şiirini okurdu. Samuraylar aynı zamanda şair kişiliklerine de sahiptirler. Daha sonra geleneksel bir bıçağı alan kişi hazır olduğunda onu karnının sol tarafına saplar, ardından karnı sağ tarafına doğru yarar ve son olarak yukarı aşağı sert bir şekilde harakat ettirerek (+) işareti çizerek diyafram ile mideyi parçalar. Henüz can vermeden iç organlarının dışarı çıkararak toprağa koyar ve orada ölür. Bu çok acı veren bir yöntemdir. Acıyı kısa kesmek için uygulanan bir diğer yöntem ise seppuku yapan kişinin en güvendiği kişiye karnı yarma işlemini takiben verilen kafa kesme göevidir. Bu kişilere kaishakunin denir. Japon kültüründe bir saniye demektir. Bu kişiler karın yarıldktan sonra tereddüt etmeden kılıcı ile seppuku yapan kişinin kafasını uçurmalıdır. Tereddüt etmesi halinde bir başka samuray hem kaishakuninin hemde seppuku yapan kişinin kafalarını uçurabilir. Japonlara göre Seppuku bir intihar değildir çünkü intihar bir kaçıştır, çaresizliğin sonudur. Bu ritüeli yapan kişi ise kaçmıyor, sorumluluk alarak onurunu kurtarıyordur. Bu şekilde onurunu kurtaran kişinin malları ailesi arasında bölüştürülürdü. Tören esnasında kullanılan tüm eşyalar yok edilirdi çünkü Japonlar bu tür ölümlerin bu eşyaları sardığına inanmaktadırlar.

Harakiri sırasında kullanılan bıçak

Seppuku yasaklanmış bir törendir ancak çok belirgin olmasından ötürü günümüze kadar var olabilmiştir. Japon toplumunda suçlu olmak ve bu suçun toplumda bilinmesi büyük bir utanç sayılır. Bu yüzden onurlu olmak ve onuru kurtarmak Japonlar için son derece önemli bir kavramdır.
Bu konu ile ilgili çekilmiş birçok film de bulunmaktadır. 2004 yapımı olan ve Tom Cruise’ un başrolünde oyadığı ‘’Son Samuray’’ filminde Seppuku töreninin yapıldığı bir sahne de bulunmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder