Arizona State Üniversitesi' Tıp fakültesi İnsan Evrimi ve Sosyal Değişim Okulu'nda biyolog doçent PhDKatie Hinde'nin çalışma raporuna göre;
Bebek annesinden süt emerken bir vakum yaratır ve bu yolla bebeğin tükürüğü annenin meme ucu içinden içeri sızar. Orada bulunan reseptörler hemen harekete geçerek tükrüğün içeriğini analiz eder ve bebeğin içtiği sütün immünolojik kompozisyonunu bebeğin ihtiyaçlarına göre yapılandırarak, bebeğin ihtiyacı olan gerekli patojenler ve antikorlar içeren bir süt içmesini sağlar. "Ters Yıkama"
adı verilen bu olay anne sütü ile beslenen bebeklerin bakteri ve virüslere karşı dirençlerini de açıklamaktadır.
. 2013 yılında, ''Clinical and Translational Immunology'' adlı bir çalışmayla, bebeğin ihtiyaçları doğrultusunda anne sütünün içeriğinin değiştiğini, annenin meme uçlarında bulunan reseptörlerle bebeğin tüküründeki virüs ve bakteri gibi patojenlerin taramasının yapıldığını ve bebeğin ihtiyacı olan antikorların süte çarçabuk dahil edilerek bebeğe aktarıldığını kanıtlayan testler yapılmış.
Mallory Smothers adlı iki çocuk annesi bir kadının 14 Şubat'ta Facebook'ta paylaştığı bu fotoğrafta da olay şöyle gelişiyor: 11 Şubat Perşembe günü çocuğunun öksürüp hapşırdığını, ateşinin olduğunu -dolayısıla grip olduğunu- farkeden anne, o gece sütünü pompalayıp ('sağıp' mı demeliydim bilemedim) yatıyor, ertesi akşam da (her zaman yaptığı gibi) alıyor sütünü. Fakat 12 Şubat'ta gelen sütün hem daha çok geldiğini, hem de normalden daha yoğun olduğunu farkeden anne bu iki sütü yanyana koyup fotoğraflıyor. Aradaki fark gözle görülecek düzeyde.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder