10 Mart 2018 Cumartesi

Kali Yuga: Yozlaşmanın doruğa çıktığı dördüncü evre ----1

Kali Yuga, Hint Zaman Anlayışı’na göre maddi ve manevi yozlaşmanın doruğa çıktığı dördüncü zaman evresidir.

Son yıllarda, dünyamızda yaşanan pozitif yöndeki değişim rüzgarlarının yanı sıra sosyal, politik, ekonomik pek çok felaket de üst üste moralleri bozdu. Bir yandan, bilinç düzeylerinde, enerji boyutlarında gerçekleşen pozitif yöndeki değişimlerle mutlu olup, neşe, sevgi, umut ile geleceğe ve anlara bakmayı başarırken, diğer yandan da içimize sindiremeyip kendi iç huzurumuzdan suçluluk duyar haldeyiz.

Bir an huzuru hissedip mutlu olup hemen ardından gözlerimize hüzün çökmekte. Sanırım, bakış açımızı biraz genişletip bireysel, bölgesel değil de daha geniş bir kuş bakışı ile yaşananlara tepelerden, çok tepelerden hatta farklı bir zaman mekan boyutundan bakmayı denersek, biraz daha anlamlandırabileceğiz yaşananları ve belki biraz daha katlanılabilir bulacağız.

Bu geniş bakış açısını yakalayabilmek için, kadim bilgiler Vedalar açısından içinde bulunduğumuz zamanın değerlendirmesine biraz değinmekte fayda var:

VEDALARIN YARATILIŞIN BAŞINDAN BERİ VAR OLDUĞUNA İNANILIR. EN YENİ BÖLÜMLERİ YAKLAŞIK M.Ö. 500 SENESİ CİVARINDA ORTAYA ÇIKMIŞKEN, EN ESKİ METİN (RİG VEDA) YAKLAŞIK M.Ö. 1500 YILLARINA AİTTİR. FAKAT, METİNLER YAZILMADAN ÖNCE UZUNCA BİR SÜRE DEVAM EDEN BİR SÖZEL GELENEK MEVCUTTUR. RİG VEDA, VEDALARIN İLK BÖLÜMÜ OLUP, EN ESKİ VE EN ÖNEMLİ BÖLÜMDÜR. 1028 İLAHİ İÇEREN RİG VEDA TANRILARA ŞÜKÜR VE SAYGI İÇİN YAZILMIŞ ON KİTAPTAN OLUŞUR. RİG VEDA DÜNYANIN EN ESKİ KUTSAL METNİDİR.

Vedik bilgilere göre, evren farklı dönemlere sahip

Mikro – makro düzeyde karşılaştırmalı bakacak olursak; nasıl ki dünyamızda bir yıl 4 mevsime / döneme sahip, evren de yinelenen 4 mevsime / döneme sahip. Her yıl yenilenen mevsimler döngüsü gibi bu dönemsel-mevsimsel döngüler de süreklilik göstererek tekrarlanmakta.

Yuga” olarak adlandırılan bu oldukça uzun dönemler ile ilgili, kadim Hint destanı Mahabarata’da özetle şöyle der:

“O ZAMANLAR EVREN ŞİMDİKİ GİBİ DEĞİLDİ… KRİTA YUGA’DA HER ŞEYİN FARKLI OLDUĞU BİR DURUM VARDI, VE TRETA YUGA’DA ONDAN FARKLI BİR DURUM VARDI. DVAPARA YUGA İLE BÜYÜK DEĞİŞİKLİKLER OLDU. ŞİMDİKİ YUGA’DA İSE, HER ŞEY KÜÇÜLMÜŞTÜR… İLAHLAR, EVLİYALAR VE HER ŞEY DEĞİŞMİŞTİR.”

Yaklaşık 20 ciltlik Mahabarata’nın en önemli bölümü “Bhagavad Gita“, kozmik dönemler hakkında özetle şöyle der:

BEŞERİ HESAPLARA GÖRE BİN ÇAĞ, BRAHMA’NIN [TANRI] TEK BİR GÜNÜNÜDÜR. VE BU AYNI ZAMANDA BİR GECESİNE DE EŞİTTİR…

Bhagavad Gita’da söz edilen 1000 çağlık dönem Brahma’nın 1 gününe eşit ve bu çağlardan her biri dört Yuga’yı içerir.

Sonsuzluğun içinde tekrarlanan Tanrısal günlerden sadece bir günün, bizim anladığımız, kullandığımız birim üzerinden süreleri ise şöyledir:

  • Açılımlarına aşağıda değineceğimiz Yugalardan ilki Krita / Satya Yuga (başlangıcı ve sonundaki geçiş dönemleri ile birlikte) toplam süresi 1.728.000 dünya yılıdır.
  • İkinci olarak Tetra Yuga toplam 1.296.000 dünya yılı
  • Üçüncü olarak Dvapara Yuga 864.000 dünya yılı
  • Son olarak Kali Yuga’nın süresi ise 432.000 dünya yılıdır.

Dört Yuganın toplamı Maha Yuga’nın yani Tanrısal boyutta tek bir günün binde birinin süresi 4.320.000 dünya yılıdır.

1. Evre: Krita/Satya Yuga (Kamil çağ)

Krita/Satya Yuga (Kamil Çağ), adını o devirde tek bir inanç oluşuna borçlu. O devirde bütün insanlar kâmildi, Kutsallık o devirde hiç azalmadı ve insanlar hiç düşmediler. Krita Yuga’da ilahlar yoktu, ifritler, Yakşalar, Rakşalar ve Nagalar yoktu. İnsanlar ne aldılar, ne sattılar, zengin ve fakir yoktu, işçiliğe gerek yoktu, çünkü insanlar bütün isteklerini irade gücü ile sağlıyordu. En önemli fazilet dünyevi arzuları terk etmekti. Krita Yuga’da hastalık yoktu, yaşlanmak yoktu, kin yoktu, ne de kibir veya herhangi bir kötü düşünce, keder ve korku yoktu. Bütün insanlar en yüksek ululuğa erişebiliyorlardı. Evrensel ruh Narayana’ydı, o beyazdı. O herkesin sığınağıydı ve herkes onu aramaktaydı. Kamil Çağ baştan sonuna dek insan benliğinin evrensel ruhla birliğini içerirdi.  (Mahabarata)

1.728.000 dünya yılı.

Mikro örnekleme ile İlkbahar Dönemi: Tıpkı doğanın yeniden doğuşu, tazelenişi, canlanışı gibi saf ve temiz bir yaşam, bir çocuğun saf ve temiz yüreği gibi… Negatif hiçbir şeyin olmadığı, bilinç düzeylerinin en yüksek olduğu %100 saf ve temiz bir dönem. Aydınlık, sabah…

2. Evre: Treta Yuga

Treta Yuga’da adaklar başladı ve dünya ruhu kırmızıya boyandı. Fazilet bir çeyrek azaldı. İnsan gerçekleri aradı ve ayinler uyguladılar. İstediklerini vererek ve çalışarak elde ettiler. (Mahabarata)

1.296.000 dünya yılı.

Yaz Dönemi: Doğada yavaş yavaş ısının etkisi ile bozulmalar başlıyor, çok sıcak bölgelerde taze yeşillikler hızla sararmaya başlıyor, kurak yerler kavruluyor… Bu yugada, yaşamda yavaş yavaş bozulmalar, yozlaşmalar başlıyor. Oranlamaya devam edersek %25 negatifliğe karşın halen her şey güzel, 75% pozitif yönler baskın… Gençliğin çoşkusu, gündüz saatleri…

3. Evre: Dvapara Yoga

Dvapara Yuga’da dünya ruhu sarıydı. Fazilet yarıya indi. Veda, Krita Yuga’da tek bir kitaptı, ama bu çağda dörde bölündü. Birçok kişi bu dört Vedalar üzerinde bilgi sahibiyken, bazıları sadece üç, veya birini bilmekteydi. Zihin gücü düştü, Hakikat eridi ve arzular, felaketler ve hastalıklar geldi. Bunlardan dolayı insanların cezalardan geçmeleri gerekti. Günahların yaygınlığından dolayı bir çökme çağıydı. (Mahabarata)

864.000 dünya yılı.

Sonbahar Dönemi: Doğada hızlı bir değişim başlıyor, havalar soğumaya, renkler hızla değişmeye solmaya başlıyor. Pozitif ve negatif oranı %50 ye %50… akşam saatleri… Yaşamın pozitif ve negatif yönleri başa baş bu yuga da… Halen pozitif olan her şey negatif olan her şeye karşın direnmeyi başarıyor. Bu yugada her türlü negatif etkiye karşı kişilerin kendilerini koruyabilmeleri için bol bol meditasyon ve (İlahi olan ile, O’nunla doğrudan bağ kurabilmeyi, o güzel enerjisi, sevgisi ve şefkati ile beslenmeyi, arınmayı, korunmayı sağlayan) Gayatri Mantra öneriliyor. (Halen içinde bulunduğumuz Kali Yuga’da ise Gayatri Mantra sadece belli bir aşamadan sonra verilen bir gizdir) (bazı kirtanlarda söylenen Gayatri Mantra değil söz ettiğim, ancak belli bir inisiyasyon sonrası verilen, o inisiyasyonu almamış kişiler için ise sır olarak kalması zorunlu olan bir mantradır)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder