7 Aralık 2017 Perşembe

Yoluna değil düşüncelerine yön ver..

Davranış, o davranışı yapan kişiye doğru gelir.
Size göre onların aradığı ve istediği şey yanlıştır. Onlara göre ise doğrudur. Onların ahlaki ve etik değerleri, teolojik inançları, kararları, seçimleri, davranışları ve hayata bakış açıları size doğru gelmeyebilir... Ama onlar bu değerleri doğru buluyor.
Onların değerlerine ''yanlış'' diyorsunuz. Sizin değerlerinizin ''doğru'' olduğunu kim söylüyor? Sadece siz. ''Doğru'' larınızda tutarlı olsanız bu bile anlamlı olabilir. Ama ''doğru'' ve ''yanlış'' la ilgili düşüncelerinizi o kadar sık değiştiriyorsunuz ki. Bunu birey olarak yapıyorsunuz, bunu toplumlar olarak yapıyorsunuz.
Toplumunuzun yirmi-otuz yıl önce ''doğru'' bulduğu bir şeyi bugün ''yanlış'' buluyorsunuz. Yakın geçmişte ''yanlış'' dediğiniz şeylere, bugün ''doğru'' diyorsunuz. Kim neyin ne olduğunu söyleyebilir?
''Doğru'' ve ''Yanlış'' hakkında düşüncelerinizi değiştirmeniz problem değil. Tabii ki düşüncelerinizi değiştirmelisiniz. Yoksa asla gelişemezsiniz. Değişim evrimleşmenin aracıdır. Problem şu: Çoğunuz şu anda sahip olduğunuz değerlerin tek ve mükemmel doğru olduğunda ısrar ediyorsunuz. Ve herkesin bu doğrulara göre davranmasını istiyorsunuz. Bazılarınız her şeyde haklı olduğuna inanıyor ve kendi haklılığından başka bir şeyi gözü görmüyor. Size yararı varsa inançlarınızdan vazgeçmeyin. Taviz vermeyin. Çünkü ''doğru'' ve ''yanlış'' la ilgili düşünceleriniz kim olduğunuzu tanımlıyor. Ama başkalarını da sizin gibi düşünmeye zorlamayın. Ve şimdiki inançlarınızda da ''takılı'' kalmayın. Çünkü, bu da gelişmenizi engeller.
AÇIK olun. Eskileriyle rahat olduğunuz için kapınızı yeni gerçeklere kapamayın. Hayat, rahatlık alanlarınızın sınırında başlar. Başkalarını yargılamak için acele etmeyin. Yargılamaktan kaçının. Diğer kişinin ''yanlış'' ı dün sizin ''doğru'' nuzdu; diğer kişinin hatalarını geçmişte siz de yapmıştınız, bugün düzeltiniz. Kendi seçimlerinizin ve kararlarınızın da başkalarının seçimleri ve kararları kadar ''acı verici'' , ''zararlı'' , ''bencil'' ve ''affedilmez'' olduğunu görün. Başka birisinin ''bunu nasıl yapabildiğine inanamadığınızda'' nereden geldiğinizi unutmuş olursunuz. Sizin ve onun nereye gittiğini de... ~alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder